torsdag 10 oktober 2024

Rätt plats fel tid - Ashley Poston

»Min moster hade bara två regler i sin lägenhet. För det första: ta alltid av dig skorna. För det andra: bli inte förälskad.«

Ibland inträffar en av de värsta dagarna i ditt liv och då måste du lära dig hur du ska leva därefter. För Clementine West innebär det att begrava sig i arbetet på bokförlaget, att tänka praktiskt och glömma de fåniga sakerna som hennes älskade moster lärde henne: att leva livet och följa sina drömmar.

De senaste sex månaderna, sedan mostern dog, har Clementine prioriterat jobbmöten framför dejter och hon kan inte tänka sig något värre än mer hjärtesorg. Men när hon flyttar in i mosterns lägenhet och hittar en främmande man i köket - en man med snälla ögon och en förkärlek för citronpaj - börjar hennes noga uppgjorda planer falla i bitar. För han är den typen av man som hon tidigare skulle ha kunnat falla pladask för. Och det skulle hon kunna göra nu också. Om det inte vore för att de lever i olika tider. Han finns i hennes förflutna, och hon lever i hans framtid. Sju år skiljer dem åt.

Hennes moster sa alltid att lägenheten är en plats där tiden är oberäknelig, ett rum där ögonblick blandar sig som akvarellfärg. Hon sa också att kärlek aldrig är en fråga om tid, utan om tajmning. Och Clementine fruktar att hon är sju år sen.

Det där med att man har tokälskat en författares bok och sedan ska läsa nästa brukar ge mig kalla kårar. Tänk om boken inte lever upp till den där första magiska boken.
Hur blev det då när jag med stor vånda började läsa "Rätt plats fel tid"? Kunde den mäta sig med "Kärleken är död"?
Svaret är... JAAA, den är så bra. Trots det lite halvflummiga i att kunna vandra i tiden så blir det ändå bra. Du får helt enkelt en annorlunda bok som jag själv är förvånad över att jag gillar. För vem kan på riktigt hamna i en lägenhet där en man befinner sig, fast det är sju år tidigare än vad man förväntar sig ... Ja, du hör ju hur knäppt och förvirrat det låter ... men kära nån så bra den är.
Nej, jag försöker inte att berätta vad det är som är så lockande med den här boken, det går helt enkelt inte. Du får ta reda på det själv.

Titel: Rätt plats fel tid
Författare: Ashley Poston
Ljudbok: Julia Dufvenius
Förlag: Karatförlag



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar