måndag 19 februari 2024

Yngre med åren - Bente Klarlund Pedersen


Yngre med åren riktar sig till alla som vill leva ett sunt och långt liv, samt de som arbetar med att skapa ramar för andras välbefinnande. Boken behandlar områden som kost, rökning, motion, alkohol, föroreningar, mental hälsa och sociala relationer.

Men vad kan man själv göra för att må så bra som möjligt? Ska man sluta dricka kaffe? Finns det en "lagom" mängd alkohol som till och med är bra för de flesta? Kan huden blir bättre av motion? Påverkar stress vår fysiska hälsa? Hur yttrar sig kronisk inflammation? Vad händer med kroppen när du röker och hur reagerar den när du slutar? Kan hormoner fungera på samma sätt som antidepressiva mediciner?


- Yngre med åren bygger på vetenskapliga fakta: Du kan välja en livsstil där dina celler och därmed din kropp blir yngre i biologisk bemärkelse, säger Bente. Din faktiska ålder ökar medan du blir yngre fysiologiskt sett. Du bestämmer i viss mån själv om du vill dö som pigg 90-åring eller som sjuk 80-åring. Frågan är hur. I den här boken ger jag mina förslag till hur du bör leva om du vill vara stark under hela livet och få ett långt liv utan allvarliga sjukdomar.

BENTE KLARLUND PEDERSEN är överläkare på Rikshospitalet och professor på Köpenhamns universitet, med inriktning på motion, hälsa och hur immunförsvaret är kopplat till motion. Bente är även författare av Gå-boken. Hon är den sjätte mest citerade personen i Danmark.

Mina tankar
Yngre med åren är en mycket intressant bok för alla som vill må bra - och vem vill inte det?
Det här är en bok som är skriven på ett språk som är lätt att ta till sig, trots att det en bok baserat på vetenskap skriven av professor Bente 
Klarlund Pedersen. Hon tar även med egna reflektioner från sitt liv, vilket gör de saker hon skriver om mer trovärdiga för mig som läsare.

Den första smockan som fick mig att tänka till, kom redan på sidan 15. Där får jag som läsare 

10 råd till som vill öka sannolikheten för ett långt liv med fler besvärsfria år.
Jag scannade snabbt av råden och döm om min förvåning så kunde jag bocka av sju av tipsen och kunde andas ut. 

Kom ihåg att en god natts sömn är A och O 


Jag fortsatte läsa och kom till kapitlet om huden, som fångade mig helt. Visste du att träna regelbundet ger dig en yngre hud? I


Kapitlet Inflammation och Immunsystemet, var mycket intressant för mig som har fibromyalgi. 
Visst har jag hört det tidigare att kost kan fungera på två sätt, dels inflammatoriskt men även antiinflammatoriskt. Det här kapitlet gav mig en djupare förståelse för det tänket. Exempel på bra kost är: Fet fisk, olivolja, nötter, grova grönsaker som kål men även frukt och 
fullkornsprodukter.    

                     
Jag skulle kunna skriva hur mycket positivt som helst om den här boken, för jag tycker så mycket om den. Det är en bok som man kanske inte läser i ett sträck, utan den ska ligga framme för att läsas lite nu och då.

Jag rekommenderar dig stark att läsa den, för den ger så många tips till oss vanliga stressade människor. Tips som man faktiskt kan anamma utan att göra stora uppoffringar.

Här kommer tips som vi alla klarar av att följa. 

  • Humor och skratt påverkar ditt nerv- och immunsystem

  • Skratt stimulerar kärlekshormonet oxytocin. Det betyder att vi blir generösa och tillitsfulla, gladare och bättre på att knyta sociala kontakter

  • Ett gott skratt är dessutom avstressande. Skratt dämpar frisättningen av stresshormonet kortisol

  • Skratt stimulerar immunsystemet och bekämpar inflammation, både hos friska personer och människor med kronisk artrit
                                                                (Sid.178)
  
Titel: Yngre med åren
Författare:  Bente Klarlund Pedersen
Förlag: Ordberoendeförlag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar