söndag 4 februari 2024

Floden sjunger ditt namn - Eleanor Shearer


Året är 1834 och den brittiska kungen beslutar att slaveriet ska upphöra i Karibien. Beskedet tas emot med glädje bland slavarna på plantagen Providence. Lyckan blir kortvarig då husbonden i nästa andetag förkunnar att de först måste arbeta som hans lärlingar i sex år.

Men slaven Rachel vill inte vänta. Hon är fast besluten att ta reda på vad som hänt de fem barn som tagits ifrån henne och sålts vidare till andra plantager. Så hon flyr.

Med rädslan som ständig följeslagare börjar Rachel sin långa resa. Från soluppgång till solnedgång, genom Barbados sockerrörsodlingar till skogarna i Brittiska Guyana, och vidare till Trinidad, till den förrädiska floden och det öppna vattnet. Hon måste få veta vad som hänt barnen, först då kan hon känna sig fri.


Floden sjunger ditt namn är roman som i grunden bygger på verkliga personer och händelser i deras liv. En gripande skildring av en mors förtvivlan och de obegripliga påfrestningar hon ställs inför i sitt sökande efter barnen - och hennes obändiga vilja, mod och starka tro på livet. 

En berättelse som berörde mig oerhört om som jag kommer att bära med mig länge.
Såväl miljö- som gestaltning är väl genomtänkta och man kan känna Rachels förtvivlade ångest och desperata försök för att få fram vad som hänt hennes familj. En mor som inte drar sig för något när det kommer till sin familj och deras liv. och som trots allt mörker ända förmedlar kärlek, hopp och en stor beslutsamhet.
Läs den och få en bit historia från Karibien och få mer kunskap i hur slavarna behandlades.
Rekommenderas starkt.

Titel: Floden sjunger ditt namn
Författare:
 Eleanor Shearer
Ljudbok: Charlotta Jonsson
Förlag: Historiska media

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar