fredag 16 februari 2024

Tjuvlyssnaren - Maria Ernestam

Jag är ingen tjuvlyssnare. Jag vill egentligen inte veta vad andra människor har för sig. Det man inte lägger sig i behöver man inte dra sig ur, det är egentligen inte svårare än så.
Karl-Gunnar Hammarkvist är 64 år, revisor och ensam. Så hade det nog förblivit om han inte tvingats lämna lägenheten han bott i under nästan hela sitt liv för att tillbringa några veckor i en provisorisk våning. Här gör han sig hemmastadd och ser det hela som ett rätt trevligt avbrott i vardagen tills han en kväll råkar höra ett samtal som pågår på andra sidan väggen.
Det han uppfattar skär rakt igenom det pansar han byggt upp omkring sig sedan årtionden, och han blir besatt av att hitta kvinnan som sagt det hon sagt hos grannen. I jakten på den okända tvingas Karl-Gunnar ompröva allt sitt arbete, sina relationer och sin moral. Framför allt konfronteras han med det han så länge förträngt. Det fruktansvärda misstag som ledde till en katastrof och till att kärleken för alltid försvann ur hans liv.Men är det möjligt att försonas också med det värsta? Går det att börja om på nytt?
Tjuvlyssnaren är berättelsen om ett liv som blev som det blev på grund av omständigheterna och att det inte går att göra något åt. Tills den dag det gör det
.

En kuslig, melankolisk, dyster och fantastisk berättelse. Eller som Johan Anderblad uttryck sig:

"Febrig, spännande berättelse, liksom filmisk. Otroligt dramatiskt och samtidigt väldigt lågmält, och drastisk humor. Älskar Tjuvlyssnaren!"

 Johan Anderblad, TV4 Nyhetsmorgon

Mystiken som slingrar sig genom hela berättelsen gör att jag har svårt att lägga ifrån mig boken. Jag måste bara få veta vad som hänt, och varför. Men givetvis vill jag veta hur det ska sluta. Det här är verkligen något helt annorlunda än vad jag är van med, men på ett positivt sätt. Den är mycket välskriven och extremt läsvärd


Titel: Tjuvlyssnaren
Författare:  Maria Ernestam
Ljudbok: Magnus Roosman 
Förlag: Lbförlag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar