måndag 28 augusti 2023

Arvet du fick - Amanda Lundeteg

Alexandra är ung och chef, och förstod tidigt att hon kunde gå hur långt som helst. Att hon en gång adopterats från Sri Lanka är något hon försöker att inte tänka så mycket på. Hon vill inte vara en sådan där krånglig adopterad, allt har ju trots allt gått bra för henne i livet. Ändå googlar hon sin förstamammas namn varje kväll.

En dag får Alexandra för sig att hon ska göra ett DNA-test, mest för att hon är nyfiken på sin etnicitet. Från den dagen förändras allt, när mycket av det hon trott om sitt ursprung ställs på ända. Ju mer hon gräver i det förflutna, desto mer tvingas hon också konfronteras med sig själv - och sin omgivning. Till slut inser hon att hon måste återvända till Sri Lanka, för att verkligen förstå vem hon är.
Amanda Lundetegs debutroman Arvet du fick är en gripande och livfull berättelse om att söka efter sig själv och att försöka hitta hem. Det är också en skildring av adoption, vithet och sexism i Sverige.

MINA TANKAR
Den här boken är en berättelse om adoption om hur det kan påverka en persons uppväxt, mentala hälsa och livet över lag. Om att inte känna sig lika värd, om vardagsrasism och om att söka sina rötter.

Författaren skriver med ett bra driv som för berättelsen framåt på ett trevligt sätt. Amandas fina sätt att skildra miljöer och gestaltning gör boken levande.

Boken pryds av ett fantastisk vackert om slag, och bakom omslaget döljer sig en otroligt vacker bok.
Rekommenderas varmt. 


Titel: Arvet du fick 
Författare: Amanda Lundeteg
Ljudbok: Siham Shurafa
Förlag: Norstedts

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar