onsdag 7 juni 2023

Fyrvaktarens dotter - Hazel Gaynor

1838. Northumberland, England. 22-åriga Grace Darling har bott i Longstones fyrhus på Farneöarna hela sitt liv. En dag, mitt i en rasande storm, räddar hon och hennes far några skeppsbrutna och hon blir hyllad som hjältinna runtom i landet. Det skrivs dikter, ballader och pjäser om henne, men för Grace själv är det bara den nyfunna vänskapen med George Emmerson, en besökande konstnär, som betyder något.      

1938. Nittonåriga Matilda Emmerson är gravid och skickas av skam iväg från sin familj på Irland till Newport, USA, för att bo med en släkting tills barnet fötts. Harriet, Matildas motvilliga värdinna, är en enstöring som jobbar som assisterande fyrvaktare. Genom upptäckten av ett halvfärdigt porträtt öppnar Matilda snart ett fönster in i familjens historia, och när en dödlig orkan närmar sig kopplas två kvinnor, skilda av ett sekel, samman för alltid.    


Fyrvaktarens dotter är en ömsom hjärtslitande, ömsom varm historia om två kvinnors öden, baserad på verkliga händelser.

Det här är en sann läsupplevelse, jag älskade den från första till sista sidan. Med ett fantastiskt språk är den såväl fängslande, gripande och sorglig på ett vackert sätt.
Karaktärer, gestaltning och miljöer är extremt filmiska och man kan känna hur stormarna kryper in under skinnet.

Jag har en förkärlek för historiska romaner som baseras på verkliga händelser och den här hamnar högt upp på min topplista.




Titel: Fyrvaktarens dotter  
Författare: Hazel Gaynor
Ljudbok: Hanna Fred Ekman
Förlag: LBförlag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar