Sidor

måndag 27 maj 2024

Del av din värld - Abby Jimenez

»Jag undrade förstrött om vi kanske hade känt varandra i ett tidigare liv och nu funnit varandra igen. Om det var därför han var så välbekant …«

Efter ett motorstopp mitt ute i ingenstans, en vågad vadslagning och mys med en killing har Alexis Montgomerys värld vänts uppochned. Orsaken är Daniel Grant, en attraktiv snickare som är tio år yngre och avslappnad som få – raka motsatsen till den sofistikerade storstadstjejen Alexis. Attraktionen mellan dem är ögonblicklig.

Alexis står på tröskeln till en lovande karriär som kirurg, en framtid som rimmar dåligt med idylliskt lantliv. Samtidigt kastar det förflutna sina skuggor, och Daniel tvingas inse att Alexis varken är beredd att släppa in honom i sitt liv eller att bli en del av hans.
Mitt i en härva av passion och plikt ställs Alexis och Daniel inför det ultimata testet: kan de förena sina radikalt olika liv?

Har du inte läst den här underbara boken ännu, då är det hög tid att inhandla och läsa! Ok, du kan lyssna också, det går alldeles utmärkt. 
Shiham Shurafa läser både inkännande och behagligt.
Det är en charmig bok som är tänkvärd. Den bjuder på familjeintriger, het romance och humor.
En sträckläsarbok som jag älskar från start till mål. Härliga karaktärer, miljöer och superbra gestaltning. 

Del av din värld är en modern kärlekssaga som inte lämnar någon oberörd – en ljuvlig romcom med lite hetta. Romanen är första delen i en serie.

Titel: Del av din värld 
Författare: Abby Jimenez
Ljudbok: Shiham Shurafa
Förlag: Karatförlag

Simma i vinterskog - Åsa Hallengård

Det är inga stora saker Ann begär av livet, bara att sönerna skulle hälsa på i Sverige och föräldrahemmet i skogsbrynet någon enstaka gång. Ett besök från dem skulle bli ett avbrott i den grå vardagen som hemmafru. Medan hon sköter i stort sett allt går hennes make Kjell mest omkring och gör det han har lust med.
En sommarkväll när Ann och Kjell som vanligt dricker kaffe på altanen och blickar ut över Bjäre, störs fågelkvittret oväntat av hög musik. Den kommer från herrgården en bit bort där det unga paret från Stockholm har inflyttningsfest. Ann och Kjell skyndar dit då grannen Göran hotar med att stoppa oljudet med hjälp av sitt jaktgevär.
Efter den kvällen blir inget sig likt i den förut sömniga skånska idyllen. Nya relationer skapas och redan befintliga ändrar karaktär. Ann väcker liv i gamla intressen medan Kjell tar sig an ett uppdrag. Kanske är de lyckligare var och en för sig? Är deras äktenskap över eller finns det något kvar värt att kämpa för?
Simma i vinterskog är en feelgoodroman om vänskap, kärleken till den skånska landsbygden och att det aldrig är för sent att börja om. Helt enkelt en härlig bok om relationer, livskriser, simning, jakt och djup vänskap.
Jag gillar att Åsa lägger fokus på hur livet kan te sig när barnen flyttar hemifrån och den grå vardagen knackar på. Om hur lätt det kan vara att tappa bort sig själv och mod att ta tag i sina drömmar.
Jag hade lite svårt att komma in i handlingen, men då laddade jag ner boken och lyssnade i bilen, när jag pendlar till och från jobbet . Efter att lyssnat en timma eller två så var jag helt fast och fortsatte att läsa boken fysiskt. Jag lägger ifrån mig boken med ett leende på läpparna och en glad må bra känsla i kroppen.
"Miljön och karaktärerna är intressanta och det finns mycket värme och humor både i språket och de händelser som driver handlingen framåt." 

                                                                                                          Helene Ehriander, BTJ

Titel: Konservera kärlek och spröda drömmar
Författare:  Åsa Hallengård 
Ljudbok: Charlotta Åkerblom
Förlag: LB bokförlag

 söndag 26 maj 2024

Konsten att bli en viol - Maja Willander

Vissa människor är som rosor. Andra påminner mer om violer ...

Melinda jobbar som administratör på en reklambyrå men drömmer om att bli en framgångsrik art director. Hon försöker alltid passa in och göra det som förväntas av henne. Men på jobbet finns två andra som inte är lika måna om att följa normen. Dels den äldre kollegan Erik, och så Mårten, den udda killen som jobbar i postrummet och som Melinda inte kan låta bli att störa sig på.

Men trots att Melinda gör allt rätt känns det bara fel. Inte ens när det blir semester och hon får vara ensam i sitt älskade torp kan hon slappna av. När tillvaron till slut rämnar inser Melinda att hon tappat bort sig själv på vägen. Vem är hon egentligen? Vad är viktigt i livet? Och hur kommer det sig att Erik inte har några rosor i sin trädgård, men däremot gott om violer?
Konsten att bli en viol är en charmig, humoristisk och romantisk berättelse om livets små och stora frågor. 

Du får en mysig, härlig och väldigt charmig bok som har allt! Ett rött litet hus på landet, en del problem, och massor med förvecklingar. 
Ett lätt och trevligt språk där beskrivningar av både personer och miljöer görs på ett mycket skickligt sätt.
För mig måste en feelgoodbok innehålla:
  • intressanta karaktärer
  • en historia som har ett innehåll
  • det ska finnas skratt 
  • det får gärna finnas problem, men inte för mycket 
  • inte för gullig, men gärna lite lagom söt 
  • den ska ge mig lugn och välbehag 

Sammanfattningsvis: Feelgood som innehåller precis allt du önskar dig!
Börjar du läsa så slutar du inte förens boken är slut, och då med en stor suck och ett neeeej jag vill ha mer. En härlig berättelse med ett lagom driv och härliga karaktärer i en miljö jag gärna stannar kvar i länge.

MISSA INTE DEN HÄR PÄRLAN!

Titel: Konsten att bli en viol
Författare: Maja Willander
Ljudbok: Johanna Hovergren
Förlag: Förlaget Harlequin

torsdag 23 maj 2024

Råttlik - Kristina Emanuelsson

Eskilstuna 2024. Bilbränder och gängkriminalitet. Våldet och förstörelsen är bortom polisens kontroll. Kriminologen Nina Wang har hamnat i klinch med kåren efter att hennes bok om ett ouppklarat mord anklagar polisen för att vara delaktig. Hon har hamnat utanför alla sociala och yrkesmässiga sammanhang. Ingen vill längre ta i henne med tång. Förutom den okände mannen hon i hemlighet träffar ute i skogen på sina joggingturer. Han tillfredsställer både sitt eget och Ninas begär tills allt en mörk kväll går snett ute i löpspåret.

Nina dras in i en omöjlig situation och hon tar upp jakten på en gärningsman med mer makt än hon kan hantera. Barndomsvänner med trassliga familjeförhållanden och en bedragen hustru ger sig till känna samtidigt som Nina ska hålla en bitter poliskår på armlängds avstånd. Och vem är sjuk nog att placera halvruttna och lemlästade råttor där Nina minst förväntar sig det?

Eskilstuna har aldrig varit skitigare och mörkare. Den självständiga och egensinniga Nina Wang är en karaktär som är svårt att inte ta till hjärtat.

Råttlik är den första delen i en serie. Det är en psykologiskt rafflande och välskriven thriller som håller dig kvar i ett järngrepp sida efter sida. 
Tyvärr, enligt mig, så är inte bokens omslag lika snyggt som innehållet och det tog mig lång tid att välja boken ur min digra TBR hög. Jag hade definitivt inte köpt den och allstå var det tur att jag fick den som recex. 
Så jag säger bara läs den här och jag ser fram mot nästa del och hoppas på ett bättre omslag som lockar fler till läsning.

Hur tänker du kring bokomslag? 

Titel: Råttlik
Författare: Kristina Emanuelsson
Ljudbok: Gunilla Leining
Förlag: Wapi

Bortom trädens gräns - Victoria Björn Blomqvist

DRAMATIK PÅ KALFJÄLLET

Vid drygt femtio års ålder står Cecilia Sandell på toppen av sin karriär. Hon har fått allt: makt, pengar och status. När forsknings- och energiföretaget, som har tagit nästan ett liv att bygga upp, expanderar till Sälen möter det starkt motstånd. Lokalbefolkningen vill bevara sin lugna fjällvärld och protesterar mot förslaget om vindkraftpark på kalfjället.

Företagets ambitiösa framtidsplaner hotas av den ena dramatiska händelsen efter den andra mord, olyckshändelser och svek. Genom att återvända till sitt barndoms Sälen har Cecilia nu äventyrat allt och ett enda felbeslut riskerar att dra med även alla omkring henne i fallet.

Bortom trädens gräns är en spänningsroman om förräderi, om det omöjliga i att försöka fly från sitt förflutna och om hur vissa är villiga att gå över lik för att vinna. Det är den tredje fristående delen i serien som utspelar sig i Sälen. Jag har läst alla tre och tycker att Victoria verkligen har utvecklat sitt författarskap mycket positivt.

Du får en spänningsroman med väldigt härliga och målande miljöbeskrivningar. Boken är lättläst med korta kapitel som gör att man tänker ett kapitel till och så har man snart läst ut boken.
Jag gillar Victorias sätt att skriva och hennes sätt att använda språket och jag ser fram emot nästa del.

Det lugna och vackra fjällandskapet utgör en effektfull kontrast till det moderna och brutala maktspel som skildras. Det rättframma och korthuggna språket ackompanjerar de bilder som frammanas, och det är lätt att svepas med. Helhetsbetyg: 4, Mycket bra Bibliotekstjänst
Titel: Bortom trädens gräns
Författare: Victoria Björn Blomqvist 
Ljudbok: Angela Kovacs

Sorgsystern - Tina N Martin

Elvira Lind försvann spårlöst från ett ungdomshem för tre år sedan. När hon mitt under ett pågående bröllop faller från kyrktornet mot sin omedelbara död är det början på en komplicerad utredning. Har hon tagit sitt eget liv eller blivit mördad?

Tvillingarna Emma och Molly växer upp i skuggan av sin narcissistiska mamma. I hemmet trippar alla på tå för att hålla mamman nöjd. Molly kämpar för att vara perfekt, men har svårt med skolan och att leva upp till alla förväntningar. Så småningom får det fruktansvärda konsekvenser.

Idun Lind befinner sig hemma hos Tareq Shaheen i Stockholm när Calle Brandt ringer och ber henne komma hem. Under förhören på ungdomshemmet framkommer olika bilder av Elvira. Och när det uppdagas att ytterligare en flicka försvunnit från boendet några månader tidigare blir det tydligt att detta är ett fall med många fler bottnar än Idun och Calle kunnat ana.

Sorgsystern är en kriminalroman om komplicerade familjerelationer. En berättelse om SiS-boenden och psykisk ohälsa, samt om vuxenvärldens upprepade svek mot de unga. 
Det är den tredje boken om kriminalinspektör Idun Lind och hennes kollegor vid gruppen för grova brott i Luleå och jag gillar den precis lika mycket som jag gjorde med Tinas två tidigare Befriaren och Åskmakaren. 

Tina är otroligt skicklig på att gestalta sina karaktärer och de blir så levande och trovärdiga. Hon är extremt säker på sin berättarteknik och har allt från bra driv, snabba vändningar och ett nästan för galet bra sätt att hålla mig som läsare på sträckbänken.
Alla tre böckerna i den här serien är välskrivna och bjuder på spänning från början till slut. Sorgsystern berör, den är grym men den är även gripande och den tar upp viktiga samhällsproblem.

Läs dem och gör det i rätt ordning för bästa behållning.
Rekommenderas varmt.
Titel: Sorgsystern 
Författare:- Tina N Martin
Ljudbok: 
Lou Kauppi

onsdag 15 maj 2024

Kråkslottet - Karina JohanssonI Sunnes mest iögonfallande byggnad, ett riktigt gammalt kråkslott, bor Emeli Vinders pappa Åke. En dag hittar Åke sin hyresgäst Urban död, och Åkes lugna pensionärstillvaro ruckas även om han själv frias från misstankarna. Bygden skvallrar ändå, särskilt Hjördis Jonsson. Hon driver en kiosk i Kråkslottet och pratar illa om sin hyresvärd. I samma veva flyttar Emelihem från Stockholm och försöker göra allt för att rentvå sin pappa från ryktesspridningen, men hennes ansträngningar går om intet när fler människor mördas.

Emeli springer på sin gamla tonårsförälskelse, Frank, som numera är polis, och hjälper honom i utredningen kring morden. Samtidigt vaknar gamla känslor till liv ...
Kråkslottet är den andra fristående delen i en helt ny serie där vi får följa den excentriska Värmlands-familjen Vinder, som inleddes med Pensionatet.

Karina bjuder oss på lättsam cosy crime. Hennes böcker är charmigt mysiga och inte allt för otäcka. Dessutom bjuds det på en hel del feelgoodkänsla och det är trivsamt.
De härliga karaktärer som hon gestaltar på ett trovärdigt sätt i härliga värmländska miljöer, är trevligt att följa. Vi lär känna dem såväl privat som i deras arbete.

Det blir en skön blandning av kärlek, vänskap och svartsjuka som håller oss på helspänn, vem är den skyldiga? 

Titel: Kråkslottet
Författare: Karina Johansson
Ljudbok: Katarina Ewerlöf
Förlag: Bokfabriken

Lipari - Emelie MårtenssonLaddat relationsdrama om en familj i sönderfall, drömmen om ett härligare liv och den svåra konsten att hitta sig själv.
Räcker en infinitypool, gassande sol, iskallt vitt vin och goda vänner för att hålla ångesten borta? Monika vill bara att allt ska vara bra och hoppas att vistelsen på den italienska ön ska lösa äktenskapsproblemen, moderskapsoron och fyrtioårskrisen.

Men redan på färjan dit inser hon att det är omöjligt. Hon och maken Piero bråkar och dottern Frida hamnar i kläm. Monika skymtar sin egen skörhet i henne och vet att hon borde vara starkare, bättre.
Samtidigt som vulkanen på grannön pyr ut sin svarta rök och värmen stiger, ökar längtan efter det som varit eller något nytt. Då kryper den riktiga katastrofen allt närmare.Lipari är en roman där författaren på ett skickligt sätt gestaltar karaktärerna på ett sätt som gör mig nyfiken och vill läsa mer. Det är en bok som bjuder på ett relationsdrama dels om att hitta sig själv, självförtroende och självkänsla ihop med makt inom relationen. 
En bok jag läst men tyvärr inte fastnade fullt ut för. Men som vanligt rekommenderar jag dig att läsa och bilda dig en uppfattning. 

Titel: Lipari  
Författare: Emelie Mårtensson 
Ljudbok: Charlotta Jonsson
Förlag: Forum

torsdag 9 maj 2024

Ett eget namn - Maria Gustavsdotter

1918. Tekla syr kappor på en textilfabrik men drömmer om att en dag driva en egen syateljé. Drömmen slås i spillror när hon blir gravid och tvingas stanna hemma för att ta hand om man och barn. Omyndig och utan anställning är hon bunden till sin fästman Georg som har bestämda åsikter om vad hon ska ägna sig åt. Det enda hon får sy är beställningar till svärmodern.

2020. Rebecka driver framgångsrik en butik som säljer damkläder men har egentligen alltid drömt om att bli kläddesigner. När coronapandemin bryter ut försvinner kunderna och med sinande inkomster ställs Rebecka inför hotet att slå igen sin butik. Hon måste fundera över sina livsval. Kanske innebär pandemin inte bara en förlust, utan också möjligheten att börja om på nytt?

Både Tekla och Rebecka vill försörja sig själva och har gemensamt drömmen om att kunna skapa kläder efter eget huvud. Att kunna göra det i sitt eget namn.

Ett eget namn är den andra, fristående, delen i serien ”På egna ben”.
Jag hade skyhöga förväntningar på den här boken då jag tokälskade del ett som jag snabbt lyssnat på när den här låg i min brevlåda.

Tyvärr bliv jag ganska besviken och jag har dragit slutsatsen att det kom sig av att jag precis lyssnat på ettan och upplevde bort i tok för mycket upprepningar i del två. 
Jag blev faktiskt så besviken att jag inte läste klart. Kanske jag tar tag i den vid ett senare tillfälle och då kanske den faller mig mer i smaken.
Men som alltid så tycker jag att du ska ge den en chans, och särskilt om du inte läst del 1.Titel: Ett eget namn 
Författare: - Maria Gustavsdotter
Ljudbok: Lo Kauppi och Maria Lyckow
Förlag: Historiska Media

Kyrkklockor vid älven - Hanna Blixt

Det är kärlek i luften i Leksand. Maggie och hennes älskade Åke ska snart gifta sig, förväntan är stor, men tiden är knapp. Chokladtillverkningen och kaféverksamheten går numera så bra att Maggie och Hilma har svårt att hinna med. Hilma får i hemligt uppdrag av Åke att hjälpa till med bröllopsförberedelserna, men allting kompliceras av att personer ur hennes förflutna dyker upp. Varför har de alla kommit dit nu? Och vad är det för hemlighet hennes pojkvän Joel bär på?

Samtidigt får vi följa en flicka från en by utanför Leksand som upplever både kärlek och sorg i 1970-talets Spanien.

Kyrkklockor vid älven är en varm, romantisk och humoristisk feelgoodroman om kärlek, svek och längtan efter äventyr. En berättelse färgad av Dalarnas vackra landskap med fäbodar, härbren och kyrkbåtar. Med sorg i hjärtat läser jag sista raden i Kyrkklockor vid älven. I fem fantastiska böcker har jag lärt känna många härliga karaktärer som nästintill blivit mina vänner. Så hur ska jag klara mig utan dem? Hanna har meddelat att det här är avslutningen på hela Leksandsviten.
Hanna hade många trådar att knyta ihop i den här sista boken och det hon såklart med bravur.
 
Det här är en typ av feelgood som faller mig i smaken. Alla böcker bjuder på goa skratt, tårar i ögonvrån men även massor av måbraläsning.
Jag får umgås trevliga karaktärer, mysiga miljöer och hela serien kantas av charm och av ett språk som gör boken mycket lättläst.
Vill du läsa en feelgoodserie som inte är för sötsliskig och som känns som en varm omfamning? Då rekommenderar jag dig att läsa hela Leksandsserien. Och du ... gör det i ordning för bästa behållning, även om böckerna kan läsas fristående.

1. Glasveranda med sjöutsikt
2. Galleriet vid vattnet
3. Balkong med havsutsikt
4. Lusthuset vid tjärnen
5. Kyrkklockor vid älven

Titel: Kyrkklockor vid älven
Författare: Hanna Blixt
Ljudbok: Charlotta Jonsson
Förlag: Bazar

Himlen är en plats på jorden - Christoffer HolstEn varm och rolig feelgoodroman om vänskap, oväntade äventyr och att det aldrig är för sent att börja om.
Mimmi är nyskild och har precis hittat livsgnistan igen. Denna sommar ska hon ut på en roadtrip ända ner till södra Europa. Lena har inte mycket till livsgnista alls. Det har inte heller hennes dotter Lovisa, som flyttat hem igen efter ett stort svek.
Lena och Mimmi träffades för över trettio år sedan, när de jobbade på socialkontoret i Östersund. Sedan dess har ett helt liv passerat, men de håller fortfarande ihop. I sista sekund bestämmer Lena sig för att följa med Mimmi söderut. Resan kantas av både kärlek och sorg – och när de når Grekland, och hittar början på en bortglömd kärlekshistoria, börjar ett helt nytt äventyr.


En feelgoodare får man när man väljer en bok av Christoffer. Det blir garanterat en del vin, mat och massor av annat som tillhör livets goda. Följ med på en roadtrip genom Europa till drömmens Grekland
Men... en liten varning är på sin plats. Var du inte sugen på att skaffa en husbil före den här boken, så är du garanterat det när du stänger ner sista sidan. och ge sig ut på vägarna. 

Kanske inte den bästa jag läst av Christoffer, men helt godkänd.


Titel: Himlen är en plats på jorden
Författare: Christoffer Holst
Ljudbok: Anja Lundqvist
Förlag: Lovereads

Sarahs mål - Marie H Lundh

Juristen Sarah återvänder till Nordmyrs tingsrätt i den norrländska fjällvärlden. Kvar i hovrätten lämnar hon skrönan om mormor Yvonnes spökseans, och Jonah.

När Sarah kommer hem faller hennes sambo ner i en djup depression och Sarah vet inte hur hon ska hantera det. Samtidigt börjar Jonah som ny domare. När mormor Yvonne blir sjuk tvingas Sarah kämpa, både för att hålla ihop sig själv och sitt förhållande. Hon ställs inför svåra prövningar, förluster och ett gängförskolebarn utan filter. Dessutom undrar chefen Sven om hon älskar honom på ett äckligt sätt. När allt ser ut att ha lugnat ner sig knackar det på dörren. Utanför står någon som förändrar Sarahs liv för alltid.

Sarahs mål är den tredje och sista delen i Nordmyrserien. En roman där svårmodet möter humorn, utspelad i en storslagen miljö. En berättelse som handlar om att släppa taget om det som har varit och fortsätta framåt.


"Svårmod och humor. Författarens kärlek till fjällvärlden är smittande." Västerbottens-Kuriren

"Subtil humor, svärta och tunga ämnen vävs samman på ett varsamt sätt" BTJ


 En dramatisk, rolig och mörk serie, om att bryta invanda mönster och ta itu med rädslor. Om att hitta hem. som handlar om det vi alla ställs inför nödvändigheten att välja vår framtid och våra liv. Hela serien är välskriven med många familjehemligheter, härliga karaktärer och möjliga och omöjliga relationer. Den buttre lagmannen Sven och den totalt galne mormodern är karaktärer som på alla sätt lyfter och får mig att fundera.

 Att det dessutom bjuds på härliga miljöbeskrivningar i den norrländska natur gör inte saken sämre.
Jag kommer att bära med mig den här berättelsen länge och jag kommer att sakna de underfundiga och komiska missöden som Marie är en mästare på leverera. 


 Den är lättläst och engagerar samtidigt som Marie inte drar sig för att ta tag i lite tyngre ämnen. 
Jag rekomenderar dig att läsa böckerna i ordning då vi får följa karaktärernas liv såväl privat som på arbetsplanet.

PS: Jag älskar bokomslaget!

Del 1 Sarahs lag 
Del 2 Sarahs val

Och läs gärna min intervju med Marie finns på min blogg.
Bokprataren: Marie H Lundh - Författarintervju


Titel: Sarahs mål
Författare: Marie H Lundh
Ljudbok: Frida Hallgren
Förlag: Bokförlaget Polaris

fredag 3 maj 2024

Tillbaka till Hemsjö - Maria WensundBodil har bestämt sig. Livet på ålderns höst är inte värt att leva, i alla fall inte när man varken har familj eller vänner kvar. Ja, hon har bästa vännen Bosse förstås, den trofasta labradoren som alltid finns vid hennes sida. Men även Bosse börjar bli till åren och när veterinären ger honom en dödsdom fattar Bodil ett beslut. De två ska få en sista, underbar sommar tillsammans på pensionat Hemsjö, platsen där Bodil växte upp och som hon trodde att hon lämnat bakom sig för gott. Att återse sitt barndomshem visar sig dock bli mer komplicerat än Bodil kunnat ana, och innan sommaren är över kommer livet ha tagit en minst sagt oväntad vändning.

Tillbaka till Hemsjö är en gripande, kärleksfull och bitvis humoristisk roman om att hitta hem, och om att det aldrig är för sent försonas med sitt förflutna.
En bok som kommer att stanna i mitt hjärta, en sådan där pärla man inte ska missa.
Allt från miljöer, gestaltning och hur karaktärerna interagerar med varandra är på topp. En mysig läsning i härliga miljöer, men som även har ett djup som även ibland är sorgligt och hjärtskärande. 

Den här berättelsen måste du uppleva, jag tror, att du liksom jag, kommer att charmas av Bodil, hennes hund Bosse., men även av resten av gänget i Hemsjö.


Titel: Tillbaka till Hemsjö 
Författare: Maria Wensund
Ljudbok: Anna -  Maria Käll
Förlag: Polaris