Sidor

tisdag 26 mars 2024

Revor av ljus - Jenny Elfving

Den ensligt belägna ön Högbonden och dess gamla fyrplats är uppseendeväckande, vacker och okuvlig. Och berget är lika orubbligt som de minnen Josefin försöker fly ifrån. Hon har rest till Höga kusten och den isolerade ön för att förbereda en utställning, men istället för att packa upp sina färger fyller hon sensommardagarna med att försöka ta reda på vilka som en gång levde där på klipporna. Undan för undan blir hon varse de berättelser huset och omgivningarna rymmer.

En kall decemberkväll, knappt hundra år tidigare, kommer den unga lärarinnan Agnes till ön. Hon undervisar fyrfamiljernas barn och blir snabbt någon som de unga tyr sig till. När första världskriget bryter ut posteras en grupp soldater på den lilla ön – men för Agnes bär livet på Högbonden på långt större utmaningar och risker än världen utanför.

Med havet och berget som fond vävs de två kvinnornas öden samman, och vissa hemligheter tycks längta efter att få komma fram i ljuset.

Hatten av till den här debuten Jenny. Vilken underbar berättelse
 om skuld och skam, om systerskapets outgrundliga villkor och för att inte tala om din fina hyllning till den norrländska naturen.
På ett skickligt sätt väver Jenny i hop de två parallella berättelserna och jag vill ha mer när boken är slut. 
Säger bara läs och känn in atmosfären och njut.

Titel: Revor av ljus 
Författare: Jenny Elfving 
Ljudbok: Katarina Ewwelöf
Förlag: Historiska media

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar