Sidor

onsdag 7 juli 2021

Fyra böcker för våra unga läsare från 3 - 15 årBok nummer 1
Ålder 15 +

Titel: Det är någonting som drar i mig
Författare: Elin Persson
Förlag: BonnierCarlsen förlag

Handling

Andréa och Anja har hängt ihop jämt, ända sen de var små. Nu är de inte små längre och det känns så starkt i Andréa att något måste hända. En förändring måste till. Vad som helst! Att sova över på madrassen hos Anja och leka i skogen bakom huset ger ingenting längre. Det är någonting som drar i Andréa och hon måste bort från mamma som ligger i lakanen och inte vill gå upp, bort från pappas gamla bilar som blev kvar på tomten när han lämnade mamma och Andréa. Bort från klätterställningen, ungdomsgården, åkrarna, skogen.

En kväll när hon hänger vid busskuren nere i samhället hoppar hon in i Alex blå epa och känner äntligen något som nog är frihet. Men det har ett pris att lämna leken, flickrummet och hemligheterna.

Mina tankar
Den här pärlan är en träffsäker berättelse om hur det är att vara ung i gränslandet mellan barndom och ungdom. En välskriven liten bok som beskriver känslorna under de unga vuxna åren. En alldeles fantastisk bok.

Nummer 2 
Ålder: 9-12 år

Titel: Mysteriet med den försvunna guldskatten 
Författare: Anna Ihrén
Förlag: LBförlag

Boken 
Det här är den första boken om Smögendetektiverna Stella och John baserar sig på delvis sanna berättelser om fartyget Sankt Annas skatt som sjönk i en förfärlig höststorm 1837. Boken utspelar sig i ett somrigt Bohuslän bland fiskarstugor, rosa klippor och blått hav. Men bakom idyllen finns hemligheter gömda och mysterier att lösa. 

Sommarlovet har börjat. Stellas pappa har skickat sin chaufför Ross för att köra henne till paradisön Smögen, där hon ska tillbringa sommaren. Grannfrun Signe ber Stella att visa hennes nya sommarbarn runt på ön.
Det visar sig vara John, tekniknörden från Stellas skola.

En dag får Stella läsa ett gammalt brev som handlar om en försvunnen guldskatt som förbryllat Smögenborna i snart 200 år. När Stella och John åker ut med båten hamnar de mitt i en skattjakt. Plötsligt befinner de sig i ett äventyr av lömska dykare, bortsprungna katter och en stulen, mycket värdefull, ring.

De bestämmer sig för att starta Smögens första detektivbyrå, Stellas & Johns detektivbyrå. Fallen de åtar sig tar med dem på farliga uppdrag som till och med blir en kamp på liv och död. Kommer de att hitta fartyget Sankt Annas försvunna skatt? Och kommer de att lyckas lösa något av fallen?

Mina tankar
Det här är en härlig och mysig debut från Anna inom barnboksgenren. Jag älskar den, de fina miljöerna och de härliga personligheterna som gör boken levande och spännande. en perfekt bok för den lite vanare läsaren men toppen bra som högläsningsbok. Gillas mycket.


Nummer 3 
Ålder: 6 - 9 år 
Titel: Meja och Barca-bollen
Författare: Helena Lund-Isaksson

Förlag: Speja förlag

Handling
Meja älskar fotboll och har turen att ha världens bästa tränare. Bruno, grannkillen, har nämligen lovat att vara hennes PT.

En dag visar Bruno stolt upp sin nya fotboll. Han har fått den av sin pappa som aldrig annars ger Bruno presenter. Och nu är det en likadan boll som spelarna i Barcelona har! Men när Meja får testa Brunos nya boll, händer det som inte får hända. Brunos Barca-boll går sönder. Bruno försvinner utan ett ord från fotbollsplanen. Meja vill bara dö. Och dagen som redan är den värsta dagen i Mejas liv, kommer snart att bli värre. Mycket värre.

Böckerna om Meja och Bruno handlar om så mycket mer än fotboll. Om krångliga familjer, pengar som inte räcker till, och stora känslor. Meja och Barca-bollen tar upp ämnen som utanförskap, skuldkänslor, mod och riktig vänskap.

Mina tankar
Om ditt barn inte gillar fotbollfotboll. Det gör inget!
För den här boken innehåller så mycket mer än bara fotboll. Den tar upp viktiga ämnen såsom att känna sig ensam och utanför, hur det känns när man känner skuld och hur man hanterar skuldkänslor. Men även fin och sann vänskap och vikten av att våga stå för det man tycker och att vara modig. 
En fin bok som är lättläst men som även passar otroligt fint att läsa i barngrupper för att sedan föra en diskussion kring olika egenskaper och kamratskap.
Läs den med ditt barn och fundera kring de viktiga budskap som boken har.

Nummer 4 
Ålder: 3 - 6 årTitel: Pappornas bebisresa 
Författare: Hedvig van Berlekom, Adrian van Berlekom
Förlag: Idusförlag

Handling
Ett barn växer i magen. Max och Bo längtar. De får vänta länge. En vårdag är det äntligen dags för bebisen att komma ut. Följ med på resan från ett litet frö till en färdig bebis. En resa fylld av kärlek och nyfikenhet.

Mina tankar
Jag älskar hur författarna jobbar med det normbrytande och att det bara är självklart. Inget som direkt pekar på det men det finns där. Så smart. 
Fina illustrationerna som passar bra till berättelsen. De ger mervärde då man kan prata mycket om dem under tiden man läser.
Fin humor och enkel text som passar åldern. 
Extra plus att den är skriven på rim, vilket mina barnbarn älskar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar