Sidor

måndag 8 april 2024

Två djupa andetag - Gill Thomson


För den unga Kirsty har simningen alltid fungerat som tröst i svåra stunder. Men i samband med en personlig tragedi sommaren 1939 lämnar hon Skottland och tvingas ge upp sina drömmar om att bli simlärare. Hon reser genom ett spänt Europa, där andra världskriget håller på att brisera. Målet för resan är det neutrala Ungern, och i Budapest får hon plats på en skola för judiska och kristna elever.

Kirsty finner sig snabbt till rätta och snart har hon en nära vän i den judiska eleven Anna. Trots de ökande oroligheterna kan väninnorna om somrarna hitta tillfällen att träna simning, något som väcker en känsla av frihet hos dem båda.

När kriget så småningom hotar att skilja dem åt är det timmarna av simträning som ger vännerna en chans att överleva.


Två djupa andetag är en helt fantastisk bok. Gill Thompson sätt att skriva griper tag i mig och berättelsen kryper in under skinnet. 
Återigen väver in verkliga människoöden och händelser. Boken är gripande och jag blir snabbt engagerad i berättelse som handlar om två väninnors desperata kamp för att överleva fasorna som utspelas Budapest. Författaren förmedlar krigets fasor och människors förtvivlan på ett ödmjukt sätt och jag kan verkligen känna inom mig hur de kämpar, längtar och vilka enorma uppoffringar de måste göra för att lyckas. 

En bok som genomsyras av vänskap och mod och trots alla hemskheter, så finns det människor som på alla sätt har sitt hjärta på det rätta stället och ställer upp trots faror som lurar.
Boken berörde mig starkt. 

Jag kan verkligen rekommendera Gills böcker, inte en enda av dem har gjort mig besviken.
Tack för att jag fick läsa

Titel: Två djupa andetag
Författare: Gill Thomson
Ljudbok: Lo Kauppi
Förlag: Historiska media

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar