Sidor

torsdag 8 december 2022

Skred - Sara StrömbergSommaren regnar bort i Åre. Grävskoporna fortsätter att gröpa ur berget för att ge plats åt exklusiva fritidshus. Till slut går ett jordskred, som inte bara river upp nya sår i samhället utan också drar fram mörka hemligheter.
Vera Bergström har fått tillbaka jobbet som lokalredaktör på Jämtlandsposten och försöker ställa politikerna till svars för skredet. Samtidigt, på en gata i Stockholm, hittas ett armband som visar sig tillhöra den försvunne fårbonden Jonte Andersson. Varför dyker armbandet plötsligt upp i staden, när han försvann spårlöst mitt på fjället för över ett år sedan?
Vera börjar gräva i fallet, och i takt med att pusselbitarna faller på plats leds hon allt längre in i ett skrämmande förflutet som snart ska hinna i kapp alla inblandade.
Mina tankar 
Sara gör det igen och jag måste säga att uppföljaren är bättre än debuten. Jag hade extremt höga förväntningar på Skred och har absolut inga invändningar mot att den blev vinnare av Svenska Deckarakademins pris för Årets bästa kriminalroman 2022! 

Boken är tät, suggestiv, spännande och oförutsägbar. Sara beskriver naturen och dess karghet otroligt målande, man känner som man är med där på fjället. 
Språket är ganska naket men ändå beskrivande och det känns helt rätt i den här berättelsen. Den vinner mycket på det tror jag.
Den lite annorlunda huvudpersonen Vera Bergström kan man reta ihjäl sig på men hon är så otroligt bra gestaltad så man älskar henne för den skull.  Jag hänger gärna med henne i många böcker framöver.

Det ända som stör mig lite är när Sara växlar från att skriva i tredje person till att Vera skrivs i jag form. Men det är en petitess i det hela Jag hade lite svårt för bytet till jag-form.

Författare: Sara Strömberg
Titel: Skred
Ljudbok: Katarina Ewerlöf
FörlagModernista
Omdöme: 5 📘📘📘📘📘

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar