Sidor

fredag 19 augusti 2022

Värma händer - Katarina Widholm

Stockholm, 1942.

Den unga Betty från Hudiksvall är numera gift med sonen i doktorsfamiljen Molander där hon tidigare arbetade som hembiträde. Det är beredskapstider och ransonering men Betty tycks ha allt hon kan önska sig: en rar dotter, ett vackert hem i en av Stockholms nya villaförorter, tjusiga kläder och ett givande arbete på Småtrycksförlaget. Men hon är inte lycklig. Äktenskapet med Carl-Axel knakar i fogarna och hon oroas över makens oförmåga att handskas med pengar och alkohol. Hon grubblar också över vad som egentligen hände med dotterns verklige far, den judiska universitetslektorn Martin Fischer, som är spårlöst försvunnen.

En dag är Carl-Axel också borta och Betty måste reda ut hans trassliga affärer. Oron är stor över att hon och dottern Martina ska ställas på bar backe. Att kombinera modersrollen med yrkesarbete är inte lätt, särskilt som Betty har svårt att förlika sig med tanken på att själv ha ett hembiträde i hushållet. Av en slump får hon reda på att Martin lever – och bor i Gävle. Bara några timmars tågresa från Stockholm. Hennes ilska över hans svek är fortfarande stark, men ännu starkare är hennes önskan att återse honom.

I den efterlängtade uppföljaren till den kritikerrosade romanen Räkna hjärtslag får vi  återigen möta den levnadsglada Viola, doktorsparet Molander, den rekorderlige Birger och journalisten Olof Morin. Första delen i serien var enormt bra och jag blev inte besviken på den här andra boken, för den var nästan lika bra. 

En lättläst berättelse fylld av familjehemligheter, värme och kärlek med bra flyt och med ett språk som synkar med den period som den utspelar sig i.  
Kan varmt rekommendera den, men jag tycker absolut att du ska läsa den första delen först.

Titel: Värma händer
Författare: Katarina Widholm
Omdöme: 🌞🌞🌞🌞

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar