Sidor

tisdag 27 april 2021

Hoppets tåg - Viola ArdoneMina tankar 
En intressant berättelse som är mycket detaljrik. Gestaltning och miljöer känns väldigt äkta och levande miljöer. Jag gilla greppet att boken berättas genom Amerigos ögon och att få följa med honom under hans liv och det han upplever.
Jag hade önskat att berättelsen hade gett mig mer insikt i Amerigos liv som vuxen och kanske fått lite mer bakgrund till de val han gjorde och förståelse för dem.

En vacker och gripande bok som berör.
Boken
Det är efterkrigstid och nöden är stor i det krigshärjade Syditalien. Napolitanska Antonietta är desperat i kampen för brödfödan och sätter sin sjuårige son Amerigo, tillsammans med tusentals andra barn, på ett tåg mot Bologna. Amerigo hamnar hos den ensamstående Derna, vars svåger Alcide får en avgörande roll i Amerigos liv när han tillverkar en fiol åt honom. Allt är annorlunda i Emilia Romagna - språket, människorna, maten - men Amerigo anpassar sig snabbt till de nya levnadsvillkoren, inte minst tack vare musiken.
Men så en dag har det blivit dags att återvända till Neapel. Amerigo ser med nya ögon på smutsen och fattigdomen i Quartiere Spagnuolo och den olyckliga Antonietta. Han gör det han måste göra för att överleva, smyger ombord på ett tåg som tar honom tillbaka till sin fostermor Derna.

Många år senare när Amerigo återvänder till Neapel som en vuxen man och berömd fiollärare konfronteras han med sitt ursprung och det förflutna. Ska han sträcka ut en hjälpande hand till sin bror, som han själv blivit hjälpt en gång? Hur långt sträcker sig en människas skyldigheter gentemot en annan?

Författare: Viola Ardone
Titlel: Hoppets tåg
Utgiven av: Norstedts förlag

Omdöme: 4 🔆🔆🔆🔆
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Ljudbok: Kristofer Kamiyasu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar