Sidor

tisdag 4 juli 2023

Vikingaserien - Agneta Arnesson Westerdahl


 WOW vilken serie, som jag älskar den. Det är en välskriven historisk romanserie som ger dig en spännande intrig som utspelar sig på 800 talet. Man märker att författaren är oerhört påläst om vikingatiden, allt från båtar, mat till kläder och livsstil gör att böckerna känns äkta.
En är bok med korta kapitel ger böckerna ett härligt flyt och blir både lättlästa och intressanta. Jag gillar Agnetas sätt att skriva, hon har förmågan att dra in mig i historien direkt och jag vill veta mer.

Den kvinnliga huvudkaraktären Saga är en kvinna med mycket mystik och hon är nog lite före sin tid, hon vägrar låta sig hunsas av männen och flyr från sin bror för att aldrig återvända. Historien ger oss både ond bråd död men även vackra kärleksrelationer. Mystiken runt Saga och en örn ger en ytterligare en dimension till berättelsen.

Historisk romansvit som håller dig i sitt grepp från start till mål, med mycket spänning och en hel del kärlek. En mycket välskriven serie som du läser från pärm till pärm. Gillar du historiska romaner så är Vikingaserien ett måste.
Extra plus är kartorna på bokpärmens insidor
.


Handling


Del 1- Havets hundar

Mitt i natten vaknar Saga med bultande öga och sprucket ögonbryn. Hon måste fly. När hon ger sig av är det för att aldrig återvända.

Under sin flykt kommer Saga i kontakt med havshundarna vikingatidens människohandlare. Och snart får Saga veta något omvälvande om sin egen bakgrund. Kommer hon någonsin få reda på sanningen?

Havets hundar är första delen i en ny och dramatisk romanserie om vikingatiden. Boken är fylld av starka personporträtt och skildrar såväl spännande resor och äventyr som handel och vardag.


Del 2 - Vinterkrigare

En höstkväll år 842 luras den unga kvinnan Rindi ombord på ett skepp, efter att slavhandlaren Ingjald har gästat hennes hem. Besöket förändrar för alltid livet för människorna på den gotländska gården.

Skeppet seglar iväg med Rindi ombord. Hon lyckas senare fly, men har otur och säljs till en annan slavhandlare. Med en säck bärnsten över ryggen, och illa däran, tvingas hon sedan vandra tillsammans med andra fångar längs Bärnstensvägen över Alperna. Till sist ställs hon inför ett avgörande val: att döda eller dö.Del 3 - Offergudar
Året är 845 och Rindi beger sig tillsammans med sin familj och den tidigare slavhandlaren Ormika till Järnbäraland. Handeln med järn blir allt viktigare i takt med att striderna mellan de asatroende och de kristna hårdnar.


I Uppsala stannar familjen till hos den mäktige kung Anund, Nordens störste blotare. Under en offerrit tvingas Rindi till en fasansfull handling som gör hennes mor rasande. Det blir en dramatisk uppgörelse mellan gamla och nya traditioner, men även en kamp på liv och död mellan Ormika och Anund, som båda gör allt för att få Rindi.


Del 4 - Miklagård
Året är 859. Miklagård är en smältdegel där människor av olika ursprung och med olika gudar möts. Hit kommer Rindi, Ormika och trälkvinnan Disa efter en lång färd från Gotland för att byta pälsskinn mot siden. Pälsskinn är eftertraktade vid kejsarhovet, och de bjuds in att visa upp varorna. Vid hovet finns tolken Giulia som visar sig ha gotländsk bakgrund. Disa drömmer sanndrömmar och varnar för överfall och jordbävningar. Den unge kejsaren vill sprida den grekisk-ortodoxa tron, men hoten är många och hovintrigerna tätnar.

Den nya tron lockar och Rindi vill låta döpa sig. Hennes önskan att lära sig läsa och skriva är stark, men Ormika tänker inte låta henne välja väg i livet.


Författare: Agneta Arnesson Westerdahl
Utgiven av: Historiska media
Ljudbok: Gunilla Leining

                                   Bild från svenskjakt.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar