Sidor

söndag 25 augusti 2019

Sigillet, Helga Gregorius - Helena Sigander


Tack till Helena Sigander för att jag fick läsa din fina bok om Helga.
Jag vill ge författaren Helena Sigander en stor eloge för en mycket gedigen research, det gör att boken känns mycket trovärdig och den ger mig en intressant inblick i en del av Sveriges historia.
Boken beskriver två olika kvinnosaksbekymmer under tidigt 1900 tal, där vi bland annat får följa kvinnors kamp för rätten att få behålla ett oäkta barn men även för kvinnors kamp i en del politiska frågor i samband med unionsupplösningen och sedermera kvinnlig rösträtt.

Helena lyckas på ett förnämligt sätt skildra de ogifta mödrarnas kamp i ett Sverigeunder den tidsepoken, oavsett från vilken bakgrund de kommer eller vilken ålder de har. De har trots allt ett gemensamt bekymmer, de har blivit övergivna av det väntade barnets fader och ska bli tvungna att adoptera bort sina barn.

Språket är oerhört vackert och jag gillar de korta kapitlen med de korta meningarna, det ger boken ett bra driv och flyt. Persongalleriet är lagom stort och personskildringarna känns äkta och är mycket målande. Jag tycker även mycket om miljöbeskrivningarna,
Det är högt i tak. Tapeten med sirligt avbildade rankor av löv och band på, möbeltygerna och en avlång matta, går i grönt. Ett vackert rum, vilket jag kunde ha förmodat. Ändå överraskar stuckaturerna, de välvda fönsterbågarna, de nätta möblerna i empirestil. Ljus flödar in från två håll och jag kan föreställa mig morgontimmarna droppa guldstänk överallt innan det blir full dager. S.33 

En karusell av känslor åker runt i mitt bröst. Vrede och hat men också saknad och längtan tillbaka till vår djupa vänskap. Hon betydde allt för mig en gång innan hon blev besynnerlig och fattade agg till mig utan att jag förstod hennes baksluga planer. Min ensamhet blev en sjukdom. Jag förde inbillade samtal med henne. Hörde jag en röst bakom mig, vände jag mig om med utsträckta armar. Det var aldrig Karolina. När vi äntligen träffades var hon besk och butter mot mig fast det var hon som stulit min kärlek. s.72
Bokens titel är brilliant då den faktiskt har en dubbelbottnad betydelse, mycket snyggt tycker jag.
Sammanfattning: Intressant historia som är väl värd att läsas. Det här är del två om Helga Gregorius. Hade jag vetat att det fanns en del före denna så hade jag valt att läsa den först. Jag tror jag hade förstått berättelsen bättre.
Del 1 heter Dosan

Handling
Helga Gregorius är gravid med sin älskare Fritz barn. Hon lämnar maken, pastor Gregorius, och Stockholm. I Karlstad bor hon tillsammans med kvinnor som liksom hon har en oäkting i magen. Helga får upp ögonen för bristen på rättigheter för kvinnor. 

Året är 1905. Unionsförhandlingar mellan Norge och Sverige pågår i Karlstad. Helga hamnar i händelsernas centrum och spelar en avgörande roll för freden. I den svenska delegationen ingår både Fritz och Helgas ungdomssvärmeri Carl-Evert. 
Kärleken till Carl-Evert väcks men Helga tyngs av samvetskval gentemot pastor Gregorius. 

Författare: Helena Sigander
Titlel:Sigillet, Helga Gregorius 
Utgiven av: Exilium förlag
ISBN:9789187511530
Betyg: 4 🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus 
Adlibris
Storytel: Uppläsare: Malin Wahlstedt
Läs även andra bloggar om boken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar